SEO NAME
Den Boogaard te

TE OPWIJK

DETAILS

site  Nanove, Opwijk
projectcode Den Boogaard
bouwheer Cvba Providentia, Asse
timing 2013
status oplevering

BOUWTEAM

opdrachtgever bouwcentrale modern nv
architectuur  Talud cvba – ebtca architecten bvba
stabiliteit  stubeco bvba
techniek grontmij nv
energie  K 3( / E 84

KORT

Het project ‘Den Boogaard’ omvat in totaal 28 nieuwe woningen binnen een nieuwe verkaveling. Het project bestaat uit 16 koopwoningen alsook 12 huurwoningen dewelke als
duplexwoning werden uitgewerkt met een aanpasbaarheid naar rolstoel bewoonbaarheid.

CONCEPT

De mix van woontypologieën ambieert de wijk levendig te houden door een gediversifieerd woonpubliek. De collectieve inkomzones en voortuinen creëren ruimte voor de bewoners om elkaar op een spontane manier te ontmoeten.

De korrelgrootte van de bestaande verkaveling werd doorgetrokken al konden in deze voetafdruk twee woningen
worden ondergebracht. Door te spelen met de volumetrie kon het tuinwijk-gevoel echter behouden blijven waardoor het
contrast met het omliggende woonweefsel minimaal bleef. Er werd gewerkt met een ruime voortuinstrook om verschillende collectieve functies zoals bezoekersparkeren te combineren met een groener straatbeeld om zo een aangename en kwaliteitsvolle woonomgeving te creëren.

Het oorspronkelijke idee van de doorzonwoningen hebben we kunnen nastreven door de verticale circulatie te laten fungeren als lichttrechter en tevens indirect licht te laten binnenvallen via de inkomhal. Hoe de woning ook wordt geschakeld; hierdoor zal zij steeds optimaal kunnen genieten van de voorziene oriëntatie. Alles is herleid tot de basis. Niets is overbodig. Dit resulteert in een aangename eenvoud van een leefomgeving op menselijke schaal.

De nutsvoorzieningen werden gekoppeld rondom de collectieve inkomzone om op een efficiënte manier aan te sluiten op het net. De energieambities werden zorgvuldig afgewogen ten opzichte van het beschikbare budget om tot een evenwicht te komen waar het energieverbruik zoveel mogelijk beperkt werd. De koopwoningen werden voorzien van individuele ketels terwijl de woongroepen van huurwoningen beschikken over een collectieve installatie met individuele meters.