SEO NAME
Ben-renovatie & interieurstudie

HERENHUIS TE LEUVEN

 

DETAILS

 site Tiensevest, Leuven
 projectcode VAKE
bouwheer particulier
timing 2015
oppervlakte 262 m²
budget €350.000 (raming)
status in uitvoering

BOUWTEAM

ontwerper TALUD cvba
stabiliteit Paridaens Ingenieurs bvba
epb-verslaggever Rolus bouwconsult bvba

DUURZAAM IN ALLE FACETTEN

Deze Leuvense herenwoning uit 1914, die sinds de ingebruikname dienst deed als studentenwoning, was door een gebrek aan onderhoud volledig afgeleefd. Een grondige renovatie drong zich op waarbij deze binnen een duurzaam kader diende te gebeuren, niet enkel op vlak van energiehuishouding maar in de ruimere betekenis, gaande van de materiaalkeuze tot het ruimtegebruik. Dit alles gebeurt met respect voor de historisch waardevolle elementen die zoveel mogelijk behouden blijven.

RUIMTEËFFICIENT

Uitgangspunt was deze ruime woning in te richten als een meergezinswoning waarbij de ruimte efficiënter gebruikt zou kunnen worden. De basiswoning, bestaande uit het gelijkvloers, de kamers in de aanbouw en op het 1ste niveau, kan flexibel meegroeien naargelang de noden van de eigenaars. Op het 2de niveau en het dakniveau wordt voorlopig een duplexappartement ingericht.

Naargelang de nood aan ruimte van het gezin in de toekomst afneemt kunnen de kamers op het 1ste niveau worden afgestoten en worden deze, samen met de slaapkamer op het zolderniveau, geschakeld rond de gemeenschappelijke leefruimte op het 2de niveau. Hierdoor ontstaat een kleinere woning voor een koppel op leeftijd in combinatie met 3 studentenkamers geschakeld rondom een gemeenschappelijke leefruimte.

BIO-ECOLOGISCH

Achteraan wordt de aanbouw vervangen door een agglomeraat van nieuwe volumes, opgetrokken in houtskeletbouw. De methode van houtskeletbouw laat toe een beperktere fundering te voorzien, hoge isolatiewaardes te behalen met een beperkte isolatiedikte en materialen gebruiken die op een ecologisch verantwoorde manier werden geproduceerd maar ook opnieuw kunnen worden hergebruikt.

Bio-ecologische materialen hebben daarnaast ook de eigenschap dat er weinig chemische producten aan te pas komen. Dit is niet enkel goed voor het milieu maar resulteert ook in materialen met een lage emissie van vluchtige stoffen waardoor het binnenklimaat aanzienlijk wordt verbeterd.

BEN-RENOVATIE

Door eveneens de voorgevel aan de binnenzijde te isoleren, alle aansluitingsdetails opnieuw aan te pakken en de technieken te vervangen wordt gestreefd naar een Bijna Energie Neutrale woning. De combinatie van een balansventilatie en de hoge isolatiegraad zorgt voor een lage energiebehoefte waardoor een kleine gascondensatieketel volstaat. Deze kan in de toekomst worden aangevuld met een zonnecollector, pv-panelen of andere hernieuwbare energie om de energievraag zoveel mogelijk te diversifiëren.

OUD VS NIEUW

De charme van de bestaande woning wordt zoveel mogelijk behouden. Alle oude elementen worden gerecupereerd en in ere hersteld. Alle nieuwe delen onderscheiden zich door hun hedendaagse look opdat de historiek van de woning helder vertaald wordt. Zowel binnen als buiten moet een combinatie van contrasterende doch aangename materialen zorgen voor een sfeervol en fris karakter waarbij opnieuw licht in de woning kan dringen.