SEO NAME
Nieuwbouw eengezinswoning

Zavelstraat

DETAILS

site Zavelstraat te Kessel-Lo (Leuven)
bouwheer particulier
timing oktober 2017 (oplevering)
status ruwbouw
netto oppervlakte 198 m²
energie K23 en E24 (zonder PV panelen)

KORT

Een nieuwbouwwoning ter vervanging van een oud gescheurd gebouw uit de jaren ’60 gelegen aan de voet van een prachtige heuvelrug op de rand van Leuven. Het ontwerp is voortgevloeid uit  de condities van de bestaande omgeving en context. Zo werd de trapeziumvorm van het perceel overgenomen in de footprint van het gebouw en volgen de volumes de vormentaal van de buren. Het landelijke karakter van de omgeving blijft gevrijwaard en het gebouw stelt zich nederig op ten aanzien van de natuur.

CONCEPT

Het concept van de woning is in harmonie met de zon en benut maximaal de 4 zijden van de villa. ’s Ochtends vallen de lichtstralen binnen in de keuken waarlangs een ochtendterras grenst dat uitnodigt om buiten te ontbijten. De zuidgevel is grotendeels beglaasd en zorgt voor warmtewinsten in de winter. In de zomer zorgen screens en een dichtgegroeid bladerdek voor de nodige schaduw. De avondzon wordt mooi gecapteerd door een hoog raam in de vide waardoor er ook dan veel natuurlijk licht in de woning valt.

Een rechte stalen steektrap zit centraal in de woning en verbindt de gelijkvloerse met de eerste verdieping. Ook hier wordt gespeeld met licht en doorzichten naar buiten. In het platte dak zit een grote dakkoepel en in het verlengde van de trap heb je een opening die uitgeeft op de vide met een fantastisch zicht op de achterliggende heuvelrug.

De trapeziumvorm van de woning maakt dat er in de uiterste hoek een lange smalle ruimte wordt gecreëerd. Ideaal om een was- en droogplaats in te richten. Het feit dat deze zich naast de badkamer bevindt, beperkt het heen- en weer geloop en verhoogt de levenskwaliteit in de woning. Bovendien worden op die manier de natte (en luidruchtige) ruimten bij elkaar geplaatst.

DUURZAME ENERGIE

Bij dit project is gekozen om een geothermische warmtepomp te plaatsen als hernieuwbare energiebron. Het feit dat het gebouw super goed geïsoleerd is, maakt dat de installatiekost van dergelijke warmtepomp beperkt is en de terugverdientijd kort. Bovendien kan deze machine de woning in de zomer op warme dagen koelen indien dat nodig zou zijn.

MATERIALITEIT

Voor dit gebouw werd gekozen om enkel met eerlijke en eenvoudige materialen te werken zodat het gebouw opgaat in de omgeving en het straatbeeld, zonder te vervelen. De buitenschil is opgetrokken uit een hedendaagse lange rode baksteen (Terca Cassia Rood) welke qua kleur bovendien overeenstemt met dat van de ijzerhoudende bodem. Ook elders in de straat komt deze kleur overwegend voor. Door zowel de gebroken als de geschaafde kant te gebruiken, ontstaat een fascinerende dialoog tussen licht en schaduw dat nooit verveeld. Het buitenschrijnwerk en de dakrand is uit stevig aluminium vervaardigd en dit wordt extra benadrukt door te kiezen voor zijn natuurlijke kleur. De anodisatie zorgt voor een glanzend effect en maakt dat de woning er op elk moment van de dag anders uit ziet.