SEO NAME

Verbouwing van een woning

Kortenaken

DETAILS

site Kortenaken
projectcode NEKO
bouwheer particulier
timing 2018
status oplevering

BOUWTEAM

opdrachtgever
architectuur  Talud cvba
stabiliteit  Paridaens
akoestiek  AllPlan
energie  AllPlan

KORT
Het project Neko omvat de renovatie van een hoeve gelegen op de Neerlintersesteenweg.
Het perceel is gelegen in woongebied met landelijk karakter. In deze fase wordt enkel het woongedeelte aangepakt met daarbijbehorend de heraanleg van de verharde oppervlakte
ter vervanging van de aanbouw alsook de zwemvijver.

RUIMTELIJKE CONTEXT – HUIDIGE SITUATIE
Het betreft een hoeve die historisch gezien steeds deel heeft uitgemaakt van de dorpskern van Hoeleden. Aan de straatzijde bevindt zich een muur waarin zich de toegang tot het erf bevindt. Via deze stalen poort betreedt men het binnenhof waarlangs de woning met aanbouw en buitenberging, de schuur die wordt gebruikt als carport en een hooischuur gelegen zijn. De buitenberging van de woning loopt tot tegen de perceelgrens aan de straatzijden. Het perceel rondom deze hoeve werd relatief open vormgegeven en is ingericht als weiland / moestuin. Doorheen de jaren hebben de verschillende aanbouwen tegen de woning alsook de toenemende bebouwing rondom de woning ervoor gezorgd dat het huidige model van de hoeve herzien moet worden. Het opzet van deze eerste fase is het comfort van het woongedeelte te vergroten en opnieuw interactie aan te gaan met het omliggend groen.


RUIMTELIJKE CONTEXT – DE VIERKANTSHOEVE

De hoeve en het binnenhof als historische hoeve bij de dorpskern van Hoeleden is de huidige vorm en opstelling gegroeid vanuit de functionele behoefte van de landbouwer om de verschillende functies vloeiend uit zijn activiteiten op zijn erf te organiseren. Eerst was er zijn bouwgrond tussen zijn velden waar hij de woning optrok. Vervolgens startte hij zijn boerderij op en volgde er al snel de nood aan een schuur voor het hooi, een stal voor de koeien, een overdekte ruimte voor al het materiaal. Een eerste lezing van de ontwerpopdracht leert ons dat de renovatie van de woning op een bedachtzame wijze zal moeten gebeuren met respect voor het landelijke karakter van de vierkantshoeve. Deze typologie draait immers niet enkel over de woning op zich maar tevens over de hoeve als geheel. Om de hoeve als landschappelijk en typologisch element te herstellen wordt het binnenhof te geherwaardeerd en de vorm van de hoeve duidelijk afgebakend ten opzichte van het landschap. Op deze manier wordt het speelveld voor het toekomstige programma duidelijk afgelijnd. Het woongedeelte krijgt een grondige update om voldoende comfort te bieden waarbij de huidige aanwas van bijbouwen wordt gereduceerd tot een beperkte uitbreiding van het hoofdvolume om het contact met de tuin te vergroten. De kleinste schuur zal nog steeds gebruikt worden als carport. Voor de grotere schuur wordt nog bekeken welke functie in de toekomst haalbaar en verzoenbaar zal zijn met de hernieuwd context. Tot de mogelijkheden behoort een polyvalente zaal voor de buurt, een danszaal,… De buitenomgeving wordt duidelijk omzoomd door de bestaande klinkers door te trekken en te omzomen met een lint in rode baksteen. Secundair zullen binnen deze rechthoek overige hoogteverschillen ook worden opgevangen met een trap in rode baksteen waardoor eveneens de nodige gradaties in privacy worden ingebouwd. Het binnenhof zelf wordt verschoven richting de woning om een verdere graag van privacy richting tuin en terras van de woning zelf in te bouwen. Achter de woning, binnen dit rechthoek, zal tevens een zwemvijver worden opgetrokken.

RUIMTELIJKE CONTEXT – DE WONING
Voor het woongedeelte zelf wordt de huidige aanbouw aan de tuinzijde vervangen en wordt het hoofdvolume van de huidige woning 2.20 meter verlengd. De woning wordt gerenoveerd om te voldoen aan de huidige normen van comfort en energie. Binnenin de woning worden daarom de bestaande vloeren verwijderd en wordt het plan zoveel mogelijk opengewerkt. Enkel een paar dragende wanden alsook de dakstructuur worden behouden.

Op het gelijkvloers wordt een verbinding gemaakt met de buitenberging die als secundaire toegang tot de tuin zal dienen. De bestaande voordeur zal nu ook opnieuw toegang geven tot de woning. Tussen de bestaande dragende wanden wordt het toilet voorzien alsook een bergruimte. Daarnaast wordt hierrond nog de nodige kastruimte alsook de toegang naar de hoger liggende niveau’s voorzien. Rondom deze kern zijn dan de leefruimte, zitruimte, keuken en toekomstige speelruimte geschakeld. Door het plan hier open te werken is voorzien in een toekomstig scenario om de speelruimte en kastenmeubel richting de keuken om te vormen tot slaapkamer en sanitair. Zo is de woning tevens uitgerust om levenslang te bewonen. Op het eerste niveau vinden we opnieuw tussen de dragende wanden alle natte ruimtes; toilet, badkamer en bergruimte. Daarnaast vinden we twee kinderslaapkamers terug. Aan de tuinzijde vinden we het trappenhuis terug waaraan een bureauruimte geschakeld is. Deze is opengewerkt als mezzanine naar de onderliggende leefruimte en profiteert zo mee van het zicht op de tuin door het dubbelhoge raam. Op verdieping +2 vinden we de ouderlijke slaapkamer alsook een dressing en badkamer.  De resterende dakverdieping wordt ingericht als zolder waarin het grootste deel van de technische installatie zal worden
ondergebracht.