BURGERHUIS TE ANTWERPEN

SEO NAME
Omvorming tot meergezinswoning

BURGERHUIS TE ANTWERPEN

DETAILS

 site Van Artevelstraat, Antwerpen
 projectcode VA64
bouwheer particulier
timing 2015
oppervlakte 354 m²
budget €350.000 (raming)
status definitief ontwerp

KORT

Het betreft de grondige verbouwing van een voormalige methadonkliniek tot een meergezinswoning van 3 wooneenheden en een handelszaak. Het pand, gelegen te Antwerpen, is tevens opgenomen in de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.

BALANS vs MAXIMALISATIE

Met de verbouwing krijgt het pand een update naar de 21ste eeuw en wordt het aangepast aan het comfort horende bij een woonhuis. De nieuwe woning zal bestaan uit een gelijkvloers kantoor alsook 3 wooneenheden. Daarnaast wordt deze herbestemming uitgerust met ondersteunende gemeenschappelijke functies om het comfort te verhogen.

De keuze om de woning in zijn gerenoveerde toestand nog steeds op te splitsen is er één van principiële aard: de gemiddelde woning in Vlaanderen is immers veel te groot voor een doorsnee gezin, zeker wanneer deze in het licht wordt geplaatst ten opzichte van de toenemende schaarste aan ruimte en demografische druk die de vraag naar nieuwe woningen nog verder vergroot. Door het opsplitsen van deze grote herenwoning in 3 verschillende woningtypes – gezinswoning, studio & duplexappartement – is het mogelijk voor verschillende bevolkingsgroepen om een plaats te vinden in Antwerpen.

Op het gelijkvloers en een gedeelte van de +1 wordt een aanbouw voorzien opdat een grotere woning gecreëerd wordt die in contact staat met de tuin. De aanbouw op de +1 is nodig om een interne trap te creëren zonder in de bestaande woning de plafondomlijstingen met erfgoedwaarde te moeten openbreken. Deze behoudt echter enige afstand ten opzichte van de zijdelingse perceelsgrens en wordt deels voorzien van een lagere kroonlijst om de leefkwaliteit van de naburige woning te vrijwaren.

Daarnaast wordt op het gelijkvloers een gedeelte van de aanbouw gereserveerd voor een gemeenschappelijke fietsenberging. De kelder wordt volledig beschikbaar gesteld aan de gemeenschap voor de afhandeling van afval en als bijkomende bergruimte, afgezien van de ruimte nodig voor de tellers en de technische installatie.

Alle wooneenheden vinden hun toegang in de oorspronkelijke trappenhal. De bestaande platte daken zullen worden aangepast opdat elke wooneenheid over zijn private buitenruimte beschikt, aangevuld met de reeds bestaande terrassen aan de straatzijde van de woning. Op deze manier ontstaan 3 kwalitatieve woningen.

De voorgevel wordt volledig behouden en de voordeur wordt vervangen in overeenstemming met de overige gevelopeningen. Binnenin de woning worden eveneens zoveel mogelijk elementen behouden. De aanbouw wordt opgetrokken in een grijze gevelsteen en tekent zich duidelijk af t.o.v. de bestaande woning.