SEO NAME
BEN-renovatie

SCHERPENHEUVEL

DETAILS

site Groenstraat, Scherpenheuvel
bouwheer particulier/zelfbouwer
timing 2014
oppervlakte 158 m²
budget op aanvraag
status in uitvoering

ONTWERPTEAM

ontwerpers TALUD cvba
stabiliteit Virtaus bvba
epb Stijn Coppens
veiligheidscoördinatie 2B-Safe bvba

KORT

Deze energiebewuste renovatie geeft deze vrijstaande woning een update naar de 21ste eeuw waarbij opnieuw licht in de woning wordt gebracht en de relatie met de straat wordt verfrist. Tevens werd de relatie tussen woning, tuin en achterliggende loodsen geherinterpreteerd om tot een interessant geheel te komen waarbij een nieuwe balans werd gezocht tussen publiek en privaat.

WELDOORDACHTE INGREEP

De verschillende kotterijen die door de jaren heen werden gebouwd alsook de loodsen op het perceel maakten dat de relatie tussen tuin en woning zoek was. De inplanting van de inkomzone en trappenhal maakten dat de woning een donkere indruk gaf en veel plaats verloren ging.

Het opzet werd dan ook snel duidelijk: de koterij vervangen door een westgerichte & verkleinde aanbouw zou de relatie met de tuin versterken en meer licht in de woning brengen. Door de inkomzone en trap te herplaatsen naar de donkerste hoek in de woning werd de grootste slag geslaan: de woning kreeg een bijkomende boost aan lichtinval, op het eerste niveau werd een kamer bijgecrëerd zonder volumeuitbreiding en de zolder werd eveneens toegankelijk.

TOEKOMSTGERICHT 

Het gelijkvloers werd tevens getoetst aan de principes van het levenslang wonen. De voorste kamer in de woning – afzonderlijk bruikbaar om in te richten als klein ontwerpatelier – is eveneens om te vormen tot rolstoeltoegankelijke slaapkamer met sanitaire cel (in de vroegere bergruimte). Hierdoor wordt voozien in drie mogelijke toekomstscenario’s die, mits een kleine aanpassing op vlak van interieur, op korte termijn inzetbaar zijn.

ENERGIEBEWUST

Hiertoe diende wel een oplossing gevonden te worden voor de technische aspecten van het energieverhaal gezien geen plaats gevonden kon worden in de bergruimte of de (zeer kleine) kelder. Naast de vergaande isolatie werd immers ook gekozen voor een energiebewust verwarmingssysteem. Een ventilatiesysteem D (in combinatie met de nodige luchtdichtingsmaatregelen) zorgt samen met een combinatie van een hoogrendements gascondensatieketel, een zonneboiler én luchtwaterwarmtepomp voor een brede basis aan verwarmingsbronnen. Al deze toestellen werden gekoppeld aan een CPU die zorgt voor een geoptimaliseerde keuze van de verschillende verwarmingsbronnen in functie van het buitenklimaat, type wamtevraag, energiebron en kostprijs. Tevens werden de nodige aansluitingen voorzien om zonnepanelen te plaatsen en de woning op die manier nagenoeg zelfvoorzienend te kunnen maken.